Image

Dela vidare

Grekiskt drama - om att finna en förlorad son

Grekiskt drama är historien om en liten pojke som hålls kvar i Grekland av sin far. Pojkens svenska mor får till slut vårdnaden om barnet i grekisk domstol. Kampen var ojämn, hård och ibland nästan hopplös. Oförrätter från myndigheter och advokater var självklara inslag. Alla förhandlingar fördes på grekiska. Men även svenska befattningshavare begick övergrepp, i flera fall väldigt allvarliga. Skyldiga till dessa kränkningar var alla män i betydande positioner.

Har det blivit bättre idag? Händelseförloppet är skildrat exakt som det tilldrog sig. Alla dokument finns bevarade och verifierar att berättelsen är sann. Krisen i Grekland som pågår för fullt har egentligen pågått i decennier men först nu blivit uppmärksammad. Dessa problem har delvis sina rötter i ett föråldrat samhälle där kvinnor ibland behandlats sämre än husdjur. Då flickor föddes betraktades det som en olyckshändelse.Läs också den förlorade sonens berättelse då han som vuxen gör sin militärtjänst i Grekland. De unga männen utsätts för hårda prövningar och ofta sadistisk behandling. Några klarar inte denna press. De vackra orden om att älska sin nästa inbegriper endast äkta grekiska nationalister.

Marie-Louise Winbladh är arkeolog, forskare och författare och var tidigare intendent för Cypernsamlingarna i Stockholm. Hon har givit ut flera populärvetenskapliga böcker om arkeologi och historia på Kreta och Cypern. 

  • Utgiven: 2014
  • 175 sidor
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789186293192
Mer om författaren